Hallo !

Welkom op onze vernieuwde site, hier kan je allerlei informatie vinden over onze moskee Imami Azam Cami en het geloof.

We zien u graag bij onze opendag en anders mag u altijd een kijkje komen nemen !

donderdag 12 april 2012

Geloof

De islam is ontstaan in de 7e eeuw. Volgens moslims ontving Mohammed via de engel Djibriel openbaringen van God, waarin hij werd opgeroepen hetgeloof van Adam en Abraham opnieuw te introduceren. Voor moslims is de islam dan ook de oorspronkelijke religie zoals geopenbaard aan Abraham,MozesJezus en andere islamitische profeten. Volgens moslims werden voorgaande profeten slechts naar een volk gestuurd, terwijl Mohammed profeet van alle volkeren zou zijn.
De Koran verwijst veelvuldig naar verhalen over personen uit de Bijbel zoals Mozes, Maria en Jezus (steeds "Jezus de zoon van Maria" genoemd). Maar de bijzonderheden die de Koran over deze personen geeft, wijken doorgaans af van wat de Bijbel erover zegt. Zo spreekt de Koran tegen dat Jezus aan een kruis stierf en opstond, en was volgens de Koran niet Izaäk de "zoon van de belofte", maar juist Ismaël, de stamvader van de Arabieren. Sommige thema's lijken ontleend aan de Talmoed en apocriefen van het Nieuwe Testament.
Er zijn ook verscheidene heidense tradities uit voorislamitische animistische religies in de islam geïntegreerd zoals het heiligdom de Ka'aba en de rondgangen die daar omheen gemaakt worden tijdens de oemra en de hadj (tawaaf), elementen die volgens de islamitische traditie op Abraham teruggevoerd moeten worden.[1],[2]
De Koran stelt dat de term islam afkomstig is van God zelf:
"Heden heb ik uw religie voor u vervolmaakt, en Mijn gunst aan u voltooid, en Ik heb de islam voor u als religie gekozen". (Soera De Tafel 3)
In totaal noemt de Koran 25 profeten, maar Mohammed wordt in de islam doorgaans beschouwd als de laatste profeet, "Zegel der Profeten", die de geschiedenis van de doorlopende openbaring van Gods wil heeft afgesloten. De islam is voor moslims de vervolmaking van de monotheïstische religie van God.
Moslims gebruiken het woord 'Allah' als aanduiding van hun god. Dit is geen eigennaam maar betekent eenvoudig 'de God'. Moslims geloven dat deze dezelfde is als die van Joden en christenen, hoewel aanhangers van die godsdiensten daar vaak anders over denken.
Het Arabische woord islam betekent "onderwerping" of "overgave" (aan de wil van God). Iemand die dit doet wordt een 'moslim' genoemd. Het woordmoslim betekent 'iemand die zich overgeeft (aan God)'. Door buitenstaanders worden zij ook wel islamieten en soms ook wel mohammedanen genoemd, maar deze laatste benaming suggereert dat zij Mohammed aanbidden in plaats van God, iets dat iedere moslim zeer beslist zal afwijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten