Hallo !

Welkom op onze vernieuwde site, hier kan je allerlei informatie vinden over onze moskee Imami Azam Cami en het geloof.

We zien u graag bij onze opendag en anders mag u altijd een kijkje komen nemen !

donderdag 12 april 2012

Imam

Imam is een van oorsprong Arabisch woord waarmee een zeker leiderschap wordt aangeduid, voornamelijk binnen de islam. Er bestaan verschillende opvattingen over de rol en betekenis van de imam.
Binnen de grootste, soennitische stroming is de imam een voorganger in het gebed (de salat). Veelal wordt gedacht, dat een imam een speciaal beroep is, of dat hij een specifieke opleiding moet hebben genoten, maar het voorgaan in het gebed is traditioneel het enige criterium voor het imam-zijn.
In Nederland wordt soms ten onrechte het woord iman gebruikt als men het over een imam heeft. Iman is echter een ander islamitisch begrip, het betekent geloof, en het verwijst naar zowel het verstandelijke als naar het emotionele aspect.


Binnen de sjiitische leer bestaat er slechts één imam die de geestelijk leider is van heel de moslimgemeenschap. Het verschil met de soennitische imam is dat hij goddelijke inspiratie en autoriteit heeft voor tafsirexegese van de Koran. De meerderheid van de sjiieten gelooft dat er 12 imams zijn geweest, en dat de huidige tijd geen imam kent, wel verwachten ze de komst van imam al Mahdi (~ de door God geleide). Alleen de isma'iliten kennen ook een imam in de huidige tijd, namelijk de Aga Khan in Frankrijk.


Binnen de sjiitische gemeenschap van Ghana en andere West-Afrikaanse landen zijn tal van Imams bekend. Heel populair is wijlen Imam Ibrahim Anyass, wiens portret overal in de regio wordt aangetroffen. Maar ook in de - doorgaans armere - islamitische wijken van de steden en in vrijwel alle islamitische dorpen kan men Imams aantreffen, personen die, evenals Malams, hun brood grotendeels verdienen door de Koran uit te leggen en hulp te bieden bij sociale, persoonlijke en medische problemen. Veelal zullen zij enkele toepasselijke citaten uit de Koran met speciale inkt op een houten plankje schrijven, het plankje dan voorzichtig wassen en het waswater met de inkt opvangen in een flesje (tegenwoordig zijn oude colaflesjes hiervoor in zwang). De hulpzoeker wordt dan aangeraden zich met de inhoud van het flesje te wassen. Imams zullen in moskeeen altijd voorgaan in het gebed, ook al zijn er oudere mannen aanwezig. In de regel leiden ze een Koranschooltje voor de kinderen uit de omgeving en niet zelden hebben ze een functie in het reguliere onderwijs.


De term Imam verwijst tevens naar het beroep van geestelijk verzorger vanuit de Islamitische levensbeschouwing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten